Al opmærksomhed blev øjeblikkelig fjernet fra det danske skib, og hektisk aktivitet brød ud overalt. Slagets første skudveksling fulgte kort efter. Uafvidende var danskerne endt mellem de to mægtigste flåder i verden og havde ansporet til et søslag, der gik over i historien. Ud over N. J. Fjord observerede et andet dansk skib også de tidlige træfninger mellem de to flåder. Mandskabet på Næsborg troede indledningsvis, de var vidne til en flådeøvelse.
Sagens alvor blev dog klar for dem da trykbølgerne fra granatnedslagene rullede ind over det danske skib, der ellers lå syv km væk.
Danskerne var vidne til, at man fra tysk side troede, man havde mødt en isoleret britisk flådeenhed, der nu skulle lokkes sydpå, hvor den kejserlige flåde lå i baghold. Hvad de tyske admiraler ikke vidste var, at briterne havde opfanget afslørende radiomeddelelser. Den mægtige britiske flåde var derfor stået til søs i stærkeste formation.
Den tyske flåde lagde øjeblikkelig kursen sydpå og briterne fulgte efter. De to flåder lagde sig i kampformation og da de lå ca. 14 km fra hinanden åbnede de ild. Straks blev de tyske sømænds kvalitet understreget, og med dødbringende præcision regnede en sværm af tonstunge granater ned over den britiske flåde.
Det blev derfor også briterne, der led slagets første alvorlige tab. Efter en intens ildkamp blev det britiske Indefatigable ramt af en serie fatale fuldtræffere.
En øredøvende eksplosion tordnede igennem skibet, og bølger af ild og tyk sort røg slog op omkring det, hvorefter det langsomt rullede om på siden og gik ned mod havbunden. Med sig tog det 1 017 britiske sømænd. Efter en times blodige kampe kunne de slagne britiske skibe med ét se den enorme tyske flåde dukke op i horisonten. Tyskerne troede, de havde krammet på briterne, men nu var det briternes tur til at sætte en fælde. De britiske skibe gjorde øjeblikkelig omkring og satte fuld fart nordpå, hvor den overlegne britiske storflåde ventede på sin ærkerival. Tyskerne bed på krogen, og deres næsten 100 skibe satte straks efter.
Omkring kl. 18, efter nye kampe, gik de forreste tyske flådeenheder efter briterne ind i en større tågebanke. Da de brød ud igen, ventede der dem et syn, som ingen tysk sømand ønskede at se. Spredt ud over horisonten kom den mægtige britiske storflåde stormende direkte imod dem.
På den jyske vestkyst gik det nu op for befolkningen, at et voldsomt slag var brudt ud. Kanonernes buldren kunne høres i det fjerne, og i Ringkøbing var man sågar ude for, at bragene fik ruderne i byen til at klirre.